του Νίκου Κανταρτζή
ΕΚΔΟΣΗ 03η - ΜΑΙΟΣ 2021
Anemone coronaria της οικογένειας των Ranunculaceae.
Καταγωγή.
Η ανεμώνη είναι κονδυλόμορφο ριζωματώδες φυτό, ιθαγενές των δροσερών περιοχών του βόρειου ημισφαιρίου. Ορισμένα άγρια είδη αυτοφύονται άφθονα στους λόφους και τα βουνά της νότιας Eλλάδας.
Πολλαπλασιασμόs.
Μπορεί να πολλαπλασιασθεί με σπόρο, αλλά με τη μέθοδο αυτή έχομε φυτά που δίνουν άνθη διάφορων χρωματισμών λόγω υβριδισμού. Η σπορά γίνεται «στα πεταχτά» τον Αύγουστο ή Σεπτέμβριο, δηλαδή την ίδια εποχή και με την ίδια διαδικασία της σποράs των ετήσιων άνοιξης. Τα σπορόφυτα μεταφυτεύονται τον Οκτώβριο-Νοέμβριο και μόλις αρχίζουν να ανθίζουν νωρίς την άνοιξη, αφαιρούνται τα άνθη για να αναπτυχθούν τα κονδυλόμορφα ριζώματα, που εκριζώνονται τον Ιούνιο, όταν ξεραθούν τα φύλλα. Συνήθως οι ανεμώνες πολλαπλασιάζονται με διαίρεση της τούφας του ριζώματος κάθε 1-3 χρόνια.
Καλλιέργεια.
Οι κόνδυλοι τηs ανεμώνης φυτεύονται το Σεπτέμβριο-Οκτώβριο σε αποστάσεις περίπου 20 εκμ. και βάθοs 4-6 εκμ. Αναπτύσσεται σε όλα τα εδάφη, αλλά προτιμά τα ελαφρά αμμοπηλώδη, ηλιαζόμενα ή λίγο σκιερά και καλά αποστραγγιζόμενα, που έχουν λιπανθεί με κοπριά καλά χωνευμένη από τον προηγούμενο χρόνο. Κανονικές αρδεύσεις και επιμελημένα σκαλίσματα είναι εντελώς απαραίτητα, ενώ επιβάλλεται η τακτική αφαίρεση των υπερώριμων ανθέων, για να φαίνεται αισθητικά ωραίος ο κήπος και να συνεχίζεται η ανθοφορία.
Περιγραφή.
Μορφολογία: "Εχει απλά ή διπλά άνθη, κυπεοειδούς σχήματος.
Διαστάσεις: "Εχουν διάμετρο 5-7 εκμ.
Χρώματα: Υπάρχει μεγάλη ποικιλία χρωμάτων, όπως είναι το λευκό, ρόδινο, κόκκινο, μπλε ή ιώδες ή και με περισσότερους από ένα Χρωματισμούς.
Εποχή άνθησης: Ανθίζει από το Νοέμβριο μέχρι και το Μάϊο.
Xρόvoς κοπής: Κόβονται νωρίτερα, όταν αρχίζουν τα πέταλα να ξεχωρίζουν από το κέντρο. Διατήρηση στο ανθοδοχείο: Διατηρούνται περίπου 7 ημέρες.
Ανθικά στελέχη: "Εχουν μήκος 25-30 εκμ.
Άλλα στοιχεία: Κατεξοχήν άνθος για αποξήρανση.
Οικολογικοί παράγοντες
Αν και λέγεται ανεμώνη και στην Αγγλική Wίndflower, καλό είναι να προστατεύονται τα φυτά από τους ισχυρούς ανέμους, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της ανθοφορίαs τους. Είναι ανθεκτικό φυτό στις χαμηλές Θερμοκρασίες μέχρι —20° Κελσίου.
Είδη και ποικιλίεs
Αναφέρονται δύο είδη:
1. Anemone blanda (Greek Anemone, Greek Windflower, Crecian Windflower). Η ελληνική αυτή ανεμώνη, όπως χαρακτηρίζεται από τους ξένους, ανθίζει νωρίς την άνοιξη στα βουνά της πατρίδαs και δημιουργεί ωραία ταπέτα. "Εχει ύψος περίπου 15 εκμ. και βαθυκυανά άνθη.
2. Anemone japonίca, ύψους 60-90 εκμ., με ωραία μεγάλα απλά ή δπλα άνθη, λευκού, ρόδινου ή κόκκινου χρώματος
__________________
Ανατύπωση με άδεια του συγγραφέα,
από τον 3ο τόμο του
20τομου έργου "Οδηγός Ανθοκομίας"
του Νικόλαου Κανταρτζή
τ. καθηγητή Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Ανωτάτης Γεωπονικής Σχολής Αθηνών (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών),
Γεωπόνου-Ανθοκόμου & Αρχιτέκτονα τοπίου.