top of page
dISCOVERlIFEradio copy2.png
Μια διαφορετικη ματιά στη ζωή σου.png

25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021 - ΤΕΥΧΟΣ 0

Απόστολου Γεραλή (Μυτιλήνη 1886 Αθήν

Ο ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ,

και ο ΧΡΙΣΤΟΣ!

του Χάρη Νταγκουνάκη

139231229_4098515713516540_4569707305239

Πολλά ακούσαμε και παρακολουθήσαμε στις πανηγυρικές εκδηλώσεις για τα 200 Χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Ειδησεογραφία, ρεπορτάζ, επισκέψεις υψηλών προσώπων και αφιερώματα με ποικίλες και πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

Απόστολου Γεραλή (Μυτιλήνη 1886 Αθήν

Πολλά ακούσαμε και για διάφορους ήρωες του Αγώνα και ίσως τα περισσότερα τα ακούσαμε για τον εμψυχωτή όλων, τον πρώτο που έκανε τους Έλληνες να πιστέψουν ότι μπορούν να νικήσουν τους Τούρκους, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.
 

Εκείνο που είναι λιγότερο γνωστό, είναι ο λόγος που εκφώνησε το 1838 επί Όθωνος πλέον, στην Πνύκα σε μαθητές Γυμνασίου, γιατί ο δάσκαλός τους ήθελε να βάλει έναν πασίγνωστο ήρωα να εμψυχώσει τη νεολαία της εποχής.

Αποτελεί την πνευματική παρακαταθήκη του Γέρου του Μωριά προς τη νέα γενιά. Εκφωνήθηκε στις 8 Οκτωβρίου 1838 στην Πνύκα και πρωτοδημοσιεύτηκε στις 13 Νοεμβρίου 1838 στην αθηναϊκή εφημερίδα «Αιών», που εξέδιδε ο ιστορικός Ιωάννης Φιλήμων.
Στις 7 Οκτωβρίου 1838 ο γηραιός στρατηγός και εν ενεργεία Σύμβουλος Επικρατείας επισκέφθηκε το Βασιλικό Γυμνάσιο της Αθήνας (σήμερα «1ο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθήνας») για να παρακολουθήσει τη διδασκαλία του γυμνασιάρχη Γεωργίου Γενναδίου (1784-1854) για τον Θουκυδίδη. Τόσο εντυπωσιάστηκε από την «παράδοσιν του πεπαιδευμένου γυμνασιάρχου και από την θέαν τοσούτων μαθητών», ώστε εξέφρασε την επιθυμία να μιλήσει και ο ίδιος προς τους μαθητές. Την πρότασή του απεδέχθη ο Γεννάδιος και λόγω της στενότητας του χώρου και του πλήθους των μαθητών η ομιλία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη ορίσθηκε για τις 10 το πρωί της 8ης Οκτωβρίου 1838 στην Πνύκα.

Ο μεγάλος στρατηλάτης είπε μεταξύ άλλων:

«Εις τον τόπον, τον οποίον κατοικούμε, εκατοικούσαν οι παλαιοί Έλληνες, από τους οποίους και ημείς καταγόμεθα και ελάβαμε το όνομα τούτο. Αυτοί διέφεραν από ημάς εις την θρησκείαν, διότι επροσκυνούσαν τες πέτρες και τα ξύλα. Αφού ύστερα ήλθε στον κόσμο ο Χριστός, οι λαοί όλοι επίστευσαν εις το Ευαγγέλιό του, και έπαυσαν να λατρεύουν τα είδωλα. Δεν επήρε μαζί του ούτε σοφούς ούτε προκομμένους, αλλ’ απλούς ανθρώπους, χωρικούς καί ψαράδες, και με τη βοήθεια του Αγίου Πνεύματος έμαθαν όλες τες γλώσσες του κόσμου, οι οποίοι, μολονότι όπου και αν έβρισκαν εναντιότητες και οι βασιλείς και οι τύραννοι τους κατέτρεχαν, δεν ημπόρεσε κανένας να τους κάμη τίποτα. Αυτοί εστερέωσαν την πίστιν».

Θα ευχόμασταν και οι σημερινοί ηγέτες της πατρίδας μας, πολιτικοί, θρησκευτικοί και στρατιωτικοί να μιλούσαν έτσι δημόσια, χωρίς να υποστέλλουν την πίστη τους στον Θεό.

________________________________________________

Επιμέλεια: Χάρης Νταγκουνάκης υπήρξε στέλεχος της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρίας. 

Δραστηριοποιείται στο κηρυκτικό και αρθρογραφικό έργο 

της Ευαγγελικής Κοινότητας στην Ελλάδα.

Πηγή:In.gr

 

Εικόνα: Απόστολου Γεραλή (Μυτιλήνη 1886 Αθήνα 1983)

https://iporta.gr/ο-γέρος-του-μοριά-προσευχόμενος-και-οι/

Πολεμικό μουσείο

bottom of page